Foredrag

Velkommen til foredrag med forskellige emner. 

Foredrag med fokus på håndarbejdstraditioner afholdes i forbindelse med Lørdagssysler på Immigrantmuseet i Kulturhuset i Farum. En del af Kvinde til Kvinde forløbet, der begynder i slutningen af januar. Aktuelle foredrag vil handle om Lommetørklædets historie.

Udstillingen med Anne Ancher, som vi besøger 11. februar, bliver introduceret med et foredrag om Anna Ancher d. 6.februar - se det som en øjenåbner for at få endnu mere ud af omvisningen!

Med Penslen i Rygsækkentager Alek Krylow os med på rejse ud i spændende områder beskrives med foto og ikke mindst hans utrolige billeder med akvarel og tusch.

Se foredragene, der afholdes i Immigrantmuseet i Farum. Drømmen om Amerika d. 26/2 og Californien og den amerikanske drøm 4/3.
Begge foredrag sætter på hver sin måde fokus på at der altid har været folkevandringer på grund af krige, sult, forfølgelse eller blot ønsket om at skabe sig en bedre tilværelse. Vi tilbyder rabat på disse to foredrag - kontakt os og aftal nærmere på tlf. 70 20 65 74 eller post@fritidsskoler.dk .

Foredrag med fokus på vinens verden tilbydes efter aftale. Det kan være udvalgte områder, eller om dansk vinavl, som flere undrer sig over kan lade sig gøre i Danmark. Kontakt skolen og få en aftale.

 

 

Navn Start Ugedag Sted Underviser  
Anna Ancher. introduktion til omvisning 06‑02‑2020 14:00 Tor Mantziusgården i Birkerød Jette Lundstrøm
Se mere   Luk  
Se mere   Luk  

Introduktion til udstillingen, som vi tilbyder d . 11.2.20.

"Den kommende særudstilling om Anna Ancher på SMK giver igen anledning til at kigge nærmere på denne kunstner, som var med til at indvarsle det moderne i sin samtid. Hendes inspiration kom fra Paris, men motiverne var fra Skagen, hjemstavnen, som gav lyset og farverne. Den radikale måde hun forenklede motiverne på, gjorde hende til en af dansk malerkunsts vigtigste nytænkende fortolkere af de nye tendenser i det moderne europæiske maleri.

Eftermiddagens foredrag vil som oplæg til udstillingsbesøget inddrage baggrundshistorien for Anna Ancher og hendes tid bl.a. med eksempler fra hendes kunst med fokus på motivvalg, form og valg af teknik."

Foredragsholder: Jette Lundstrøm, Cand. mag. i kunsthistorie og teatervidenskab

 

Gå til holdsiden for mere info
Holdnummer: E01111
Status: Tilmeldingsklar
Første møde: 06-02-2020 14:00
Mødegange: 1
Lektioner: 1
Undervisere: Jette Lundstrøm
Priser:
Almen DKK 100,00
Anna Ancher. Omvisning i udstilling 11‑02‑2020 15:00 Tir Adresse: Se kursusbeskrivelse Susanne Rübner
Se mere   Luk  
Se mere   Luk  

Presseomtale nov. 2019: Ny udstilling på SMK: ”Hun er som et solskin”
Anna Ancher var en af de helt centrale kunstnere omkring år 1900. Hun bragte internationale strømninger i kunsten med sig hjem fra rejser og ind i sine malerier fra Skagen. Til foråret præsenterer SMK den største retrospektive udstilling om Anna Ancher nogensinde.

Udstillingen ANNA ANCHER består af omkring 150 malerier og pasteller samt 30 tegninger. Derudover inddrages arkivmateriale som breve, skitsebøger, fotografier og kulturhistoriske genstande. I forbindelse med udstillingen udgives en stor, rigt illustreret publikation med artikler af litterat Lillian Munk Rösing, kunsthistoriker Elisabeth Fabritius m.fl. Publikationen præsenterer også hidtil ukendt arkivmateriale fra Anchers Hus på Markvej i Skagen, hvor Anna og Michael Ancher boede med deres datter Helga fra 1883.

En moderne maler

Anna Ancher betragtes som en af de mest betydningsfulde malere i dansk kunst. Udgangspunktet for hende var den kunstnerkoloni i Skagen, som hun hele sin karriere var en del af, men inspirationen til værkerne hentede hun også i udlandet – især i Paris. I de velkendte motiver fra hendes hjemby Skagen eksperimenterede hun med lys, farver og forenkling. Det gjorde hun på en måde så radikal, at hun bidrog til nytænkningen af dansk malerkunst.

  • Anchers maleri var tematisk præget af en stærk tilknytning til lokalsamfundet og et livslangt kendskab til Skagens lys og geografi. Samtidig formående hun at indoptage nogle af de mest moderne og radikale kunstneriske ideer, der var toneangivende i fx Paris. Hun blev dermed en af de kunstnere, der formåede at bane nye veje for et moderne maleri.
  • Sammen med sin mand og nære kunstnerkollega Michael Ancher og de øvrige Skagensmalere, skabte hun et selvstændigt moderne gennembrud for maleriet, der fortolkede nye tendenser i moderne europæisk maleri med udgangspunkt i det lokalmiljø, hun kom fra.

Museet anbefaler, at man ankommer til museet 15 minutter før omvisningens start.
Vi mødes ved gruppeindgangen til venstre for hovedtrappen. Denne indgang fører direkte til garderobeområdet.
Garderobeskabene benyttes UDEN mønter.
Tasker større end A4-format og vandflasker må ikke medbringes i udstillingerne.
Det er tilladt at fotografere på museet, også med mobiltelefon, dog ikke med blitz.

Gå til holdsiden for mere info
Holdnummer: E01121
Status: Tilmeldingsklar
Første møde: 11-02-2020 15:00
Mødegange: 1
Lektioner: 1
Undervisere: Susanne Rübner
Priser:
Almen DKK 150,00
Med penslen ....... 20‑02‑2020 19:00 Tor Birkerød Idrætscenter Alek Krylow
Se mere   Luk  
  • Navn: Med penslen .......
  • :
  • Start: 20‑02‑2020 19:00
  • Ugedag: Tor
  • Sted: Birkerød Idrætscenter
  • Underviser: Alek Krylow
Se mere   Luk  

Hør hvilke spændende oplevelser, der kan komme ud af det, når man med rygsækken og skitseblok kommer helt tæt på den lokale befolkning!

Oplevelserne videregives dels gennem engagerede fortællinger, dels gennem fantastiske lysbilleder og massevis af tegninger og akvareller fra de tre måneder lange rejse.

Hør om de spændende "Toraja" folket på Sulawesi og deres meget særprægede ceremonier omkring døden og begravelse.

 

 

Gå til holdsiden for mere info
Holdnummer: B01105
Status: Tilmeldingsklar
Første møde: 20-02-2020 19:00
Mødegange: 1
Lektioner: 2
Undervisere: Alek Krylow
Priser:
Almen DKK 100,00
Drømmen om Amerika - den danske udvandring til USA 26‑02‑2020 18:30 Ons Immigrantmuseet i Farum Christian Friis
Se mere   Luk  
Se mere   Luk  

I årene fra 1860 til udbruddet af 1. Verdenskrig udvandrede en ud af ti danskere. Langt størstedelen søgte lykken i Amerika. Hvad rejste de væk fra? Hvad håbede de at finde? Hvordan blev deres nye tilværelse i det fremmede efter ankomsten til New York? Den danske udvandring til Amerika er spændende stykke Danmarkshistorie, der kaster lys over forandringer i datidens danske samfund. Foredraget stiller skarpt på årsagerne til den danske udlængsel samt drømmen om og troen på en bedre tilværelse på den anden side af Atlanten.

Vi ser frem til at afholde foredraget i Immigrantmuseet - Stavnsholtvej 3, 3520 Farum.

PS: hvis du har problemer med tilmeldingen, er du velkommen til at sende en mail til post@fritidsskoler.dk eller ringe på tlf. 70 20 65 74 .
Lena Becker, skoleleder.

Gå til holdsiden for mere info
Holdnummer: D01112
Status: Tilmeldingsklar
Første møde: 26-02-2020 18:30
Mødegange: 1
Lektioner: 1
Undervisere: Christian Friis
Priser:
Almen DKK 150,00
Californien og den amerikanske drøm 04‑03‑2020 18:30 Ons Immigrantmuseet i Farum Christian Friis
Se mere   Luk  
Se mere   Luk  

Siden udbruddet af guldfeberen i 1849 har Californien mere end nogen anden stat repræsenteret USA som mulighedernes land, som det forjættede land. Staten forbindes med en af de stærkeste amerikanske ideer, den amerikanske drøm: at alle her kan smede sin egen lykke.
Californien er fortællingen om den oprindelige befolkning og om de europæiske opdagelsesrejsende, den spanske kolonitid, den mexicanske periode og endelig stat i unionen. Og det er fortællingen om Golden Gate og Hollywood, om Silicon Valley, førerløse biler og verdens tech-giganter. Blandt USAs 50 stater har Californien den største befolkning, og den er en af de rigeste stater. Tag med på en tur til Californien, som nogle amerikanere selv betragter som en kulturel forløber for resten af landet.

Foredraget afholdes i Immigrantmuseet, Stavnsholtvej 3, 3520 Farum

 

 PS: hvis du har problemer med tilmeldingen, er du velkommen til at sende en mail til post@fritidsskoler.dk eller ringe på tlf. 70 20 65 74 .
Lena Becker, skoleleder.

Gå til holdsiden for mere info
Holdnummer: D01113
Status: Tilmeldingsklar
Første møde: 04-03-2020 18:30
Mødegange: 1
Lektioner: 1
Undervisere: Christian Friis
Priser:
Almen DKK 150,00
Når mor er for meget og far er for lidt. 26‑03‑2020 19:00 Tor Birkerød bibliotek Malene Lei Raben
Se mere   Luk  
Se mere   Luk  

Det er råt. Det er frygtløst og ind i mellem hjerteskærende. Til tider morsomt i al sin absurditet. Og det er fremfor alt fortællinger om de stærkeste og mest smertefulde kærlighedsbånd i livet - mellem børn og forældre.
Malene Lei Raben og Mathilde Walther Clark tog anmelderne med storm med deres erindringsbøger ”Fruen” om den dominerende, lunefulde mor og ”Lone Star” om den fraværende, konfliktsky far.
Nu kan du møde dem til en forfatteraften om at skrive på erindringsstof med samtale, oplæsning og nysgerrighed på alt det, de - og vi -  måske er fælles om. For er det overhovedet muligt at sig føle god nok, elsket nok, bare nok i selv? Når man altid er barn af nogen.

Malene Lei Raben og Mathilde Walther Clark i samtale/interview med Tine eller Anne, som guider samtalen.
Forfatterne læser udvalgte passager fra egen + modparts bog, som de gerne vil diskutere/er nysgerrige på. Afslutning med ca. 20 min. spørgsmål fra publikum.

Afholdes i samarbejde med Hovedbiblioteket i Birkerød hvor man også kan købe billetter.
https://rudbib.dk/arrangementer/voksne/naar-mor-er-meget-og-far-er-lidt
Flexrum Store Scene. Evt. efterfølgende bogsignering + bogsalg.

"Fruen", som udkom i 2019, er Malene Lei Rabens debutroman og personlige fortælling om sin mor og om at være barn af ungdomsoprøret. Det er en historie om konsekvenserne af livsvalg og om det, som frihed koster. Især for de børn, der voksede op i skyggen af handlekraftige, selvrealiserende voksne. Det er også en historie om en lykkelig barndom, der tager en drejning, og om at være datter af en formidabel, intelligent og ekstremt besværlig kvinde. Og allermest er det en historie om kærlighed.

Da Malene Rabens mor dør, beslutter hun at skrive historien om 70’ernes frigørelsesprojekt, om sin stærke, smerteblandede kærlighed til moren og prisen for at blive sat fri af båndet til sin mor. Bogen er både et morsomt portræt af Danmark igennem bl.a. 70’erne og en intens skildring af en mor-datter-relation, der volder begge parter store vanskeligheder.

Mathilde Walter Clarks sjette bog, romanen ”Lone Star”, som udkom i 2018, er den bog om hendes far, som hun altid har vidst, at hun en dag ville blive nødt til at skrive. Da hendes stedfar dør, plages hun af spørgsmålet om hvad der vil ske, hvis hendes egen far dør ovre på den anden side af Atlanten. Vil der være nogen som ringer? Af skræk for at fortiden skal gå til grunde i hendes erindring, går hun i gang med at skrive.

Det bliver til historien om en far og en datter og om alt det der adskiller dem – havet, sproget og en bizar og jaloux stedmor. Og om tiden, der nådesløst går. En dag er vi voksne, og barndommen ligger uigenkaldeligt bag os, fuld af huller og ting vi fortryder.

Ud af arbejdet med at få erindringsstoffet på papir, vokser et nyt projekt frem: En rejse med faren til hans fødeegn i Texas, hvor deres fælles forfædre slog sig ned for seks generationer siden. Her bliver den fraværende far pludselig levende og nærværende. Nye spørgsmål dukker op. Er det alligevel muligt at overvinde umulige afstande? Kan man vende hjem til et ukendt sted? ”Lone star” er en roman om familie og tilhørsforhold og om at overvinde enorme afstande. Om at være levende og om at se og forstå – og elske alligevel.

Store, næsten uovervindelige afstande er ikke nødvendigvis kun geografiske. Den følelsesmæssige distance i konfliktfyldte relationer kan være langt sværere at overkomme. Dén og alt det, der alligevel binder os sammen i knudrede, filtrende, usynlige eller tyndslidte familiebånd handler forfattermødet mellem Malene Raben og Mathilde Walter Clark også om. Kom og vær med, når vi sammen med de to stiller skarpt på kærlighedsbåndet mellem børn og forældre 26. marts på Hovedbiblioteket i Birkerød.

Malene Lei Raben er cand.jur. fra Københavns Universitet og har en lang karriere bag sig som bl.a. administrerende direktør og chef i mediebranchen, aktiv debattør, klummeskribent for Politiken og smagsdommer på DR2. I dag er hun selvstændig juridisk rådgiver og forfatter. ”Fruen” er hendes første bog.

Mathilde Walter Clark er født og opvokset i Danmark hos sin danske mor, men tilbragte somrene i USA hos sin amerikanske far. Hun har en magistergrad i dansk og filosofi fra Roskilde Universitet og New York University. I 2004 debuterede hun med romanen “Thorsten Madsens Ego”, og har siden udgivet romanerne “Priapus” og “Gips” samt novellesamlingerne “Tingenes uorden” og “Grumme historier”. I 2006 fik hun Carlsbergfondens pris som “Årets fund indenfor Litteraturen” og har siden modtaget bl.a. Statens Kunstfonds 3-årige arbejdslegat. Hendes helt nye essaysamling er netop udkommet.

Gå til holdsiden for mere info
Holdnummer: B01103
Status: Tilmeldingsklar
Første møde: 26-03-2020 19:00
Mødegange: 1
Lektioner: 2
Undervisere: Malene Lei Raben
Mathilde Walther Clark
Priser:
Almen DKK 50,00